Initiatieven

Buitengewoon tafelen met zestig Bourgondische Weertenaren

Op 5 mei 1414 kreeg Weert van Graaf Willem van Horne, heer van Weert, het marktrecht. Vanaf dat moment mocht Weert zich een stad noemen. Voor Josseline de Gruijter-Bos en fotograaf Bruno De Regge reden om zestig Bourgondische Weertenaren te portretteren in beeld en tekst. Gesprekken aan het fornuis en de keukentafel. Er werd gelachen, herinneringen werden opgehaald en af en toe werd een traan weggepinkt. Daarbij werden ze gefotografeerd in hun eigen keuken en op hun favoriete plek in huis.

Het is een uniek (kook)boekwerk waar je niet alleen nu met plezier in bladert, leest en recepten uitprobeert, maar waarin je ook over vijfentwintig jaar nog kunt terugkijken op het Weert van 2014.

Je ziet dan echte Weertenaren. Bekend uit het straatbeeld of het bedrijfsleven, met een historie of een toekomstdroom, geboren en getogen in Weert of in een verre cultuur, met een passie voor kunst, muziek of sport en Weertenaren die voor een ander klaar staan.

Het eerste kookboek wordt op 13 mei 2014 uitgereikt aan televisiekok en restauranthouder Joop Braakhekke tijdens het Buitengewoon Sterrendiner in de Paterskerk, niet geheel toevallig de oude burcht van de Graven van Horne.

Ter gelegenheid van 'Weert 600 jaar stad' wordt er een Zes Michelinsterren Diner bereid door de 'Weerter' topchefs Emmanuel Mertens, Jan Marrees, Pascal Jalhay en Soenil Bahadoer.