Nieuws

Michelin Sterrendiner in Weert

17 januari 2014

Op 5 mei 1414 verleende Willem VI van Horn, de heer van Weert, de Weertenaren het marktrecht. Sindsdien mag Weert zich ‘stadt’ noemen en markt houden. Al eeuwen is de markt het middelpunt van een stad.  Daar komen de wegen bij elkaar, treffen marktkooplui, poorters, reizigers, muzikanten, schelmen en nietsnutten elkaar. Op de markt wisselen poorters en kooplieden de laatste nieuwtjes uit, wordt handel gedreven, gegeten en gedronken. Een marktplein is een smeltkroes van regionale, maar ook nationale culturen. 

 
Het Zes Michelin Sterrendiner in de monumentale ambiance van de Paterskerk sluit naadloos op deze eeuwenoude traditie aan: een goed gesprek, een goed glas en buitengewoon tafelen! De vier ‘Weerter’ topchefs Emmanuel Mertens, Pascal Jalhay, Soenil Bahadoer en Jan Marrees staan daar garant voor. Zij bereiden op dinsdag 13 en woensdag 14 mei een fabuleus gastronomisch sterrendiner in de Paterskerk. Zij koken elk een eigen signature dish, gerechten waarmee ze wijd en zijd furore hebben gemaakt. Wat je te zien en te proeven krijgt, is een unieke culinaire happening die je maar één keer in Weert meemaakt. Dat mag je absoluut niet missen.
 
 
Wie zijn deze vier matadoren van de keuken?
 
Emmanuel Mertens (1953)
Emmanuel Mertens is een kok met een grote staat van dienst in binnen- en buitenland. Zijn smaakgevoel voor puurheid en kooktechnieken krijgt hij letterlijk met de paplepel ingegoten. Grootvader en vader waren eigenaar van Hotel-restaurant Mertens in Weert. Daar roert Emmanuel al op zevenjarige leeftijd in de potten en pannen van de restaurantkeuken. Hij loopt stage bij o.a. Restaurant-Auberge de l’Ill in Illhausern en Restaurant Lameloise in Chagny, beide gehonoreerd met maar liefst 3 Michelinsterren. Na vier jaren van intensieve stages start Mertens in de lente van 1981 in Weert zijn eerste restaurant. Al na vijf jaar volgt in 1986 de eerste Michelinster. In België wordt hij in 1989 benoemd tot Patron-Meesterkok en in 1992 volgt de tweede Michelinster. In 1997 mag hij vanwege zijn alom geroemde culinaire kwaliteiten in zijn nieuwe restaurant Hostellerie l‘Auberge de twee Michelin-sterren continueren. Momenteel is Mertens culinair betrokken bij het ambitieuze recreatieproject Hof van Cranendonck, waar de traditie van smaak volop ruimte krijgt.
 
Jan Marrees (1973)
Jan Marrees is opgeleid door Paul van de Bunt, eigenaar en chef-kok van restaurant De Leuf, waar hij in 1991 als leerling-kok begint en in 1996 als souschef terugkeert. Intussen doet hij uitgebreide ervaring op bij gerenommeerde bedrijven als Der Bloasbalg in Walhwiller en De Swaen in Oisterwijk. Sinds 1999 zwaait Marrees als chef-kok de scepter bij Bretelli in de Hoogstraat in Weert. En met grote klasse, want in 2000 bekroont Michelin zijn kwaliteiten met een Bib Gourmand en in 2007 met een ster. Ook de Nederlandse restaurantgidsen zijn unaniem bijzonder lovend over de keuken van Bretelli. Dat blijkt wel uit de uitstekende klasseringen in de top 100 van Lekker en 16 punten in GaultMillau. Sinds 2010 is hij samen met zijn -uit Weert afkomstige- vrouw Patricia eigenaar van restaurant Bretelli.
 
Soenil Bahadoer (1967) 
Soenil Bahadoer, geboren in Suriname, groeit op in een traditioneel Hindoestaans gezin, waar het dagelijks gezamenlijk bereiden van de maaltijd een belangrijke plaats inneemt. Op 21-jarige verhuist hij naar Weert. Daar leert hij zijn vrouw kennen en worden hun kinderen Ryan en Jennifer geboren. De liefde voor eten zit er al op jonge leeftijd in, eigenlijk al vanaf het moment dat hij op zaterdagochtend met zijn ouders meegaat naar de markt om inkopen te doen: verse groentes en fruit, noten, gevogelte... er worden uiteenlopende geuren en smaken ingeslagen om mee te koken. In zijn professionele carrière doet hij ervaringen op in o.a. het 2-sterrenrestaurant Scholteshof van Roger Souvereyns in Hasselt en het gerenommeerde sterrenrestaurant Parkheuvel van Cees Helder in Rotterdam. In 1995 vertrekt hij terug naar Nuenen. Daar begint Soenil als chef-kok in De Lindehof. In 2004 wordt zijn passie voor koken bekroond met een Michelinster. Sinds dat jaar tijd is hij tevens eigenaar van De Lindehof.
 
Pascal Jalhay (1969) 
De in Weert geboren Pascal Jalhay heeft Indische roots en wordt beschouwd als een van de meest innovatieve chefs van zijn generatie. Al op jonge leeftijd realiseert hij zijn droom om kok te worden. Hij leert het vak bij befaamde zaken als Château Neercanne in Maastricht, Scholteshof in Hasselt en Excelsior in Amsterdam. Zijn talent wordt al snel ontdekt door Robert Kranenborg die hem promoveert tot souschef van zijn tweesterrenrestaurant La Rive in het Amstel Hotel. Aan het begin van deze eeuw kookt Jalhay in twee jaar tijd twee Michelinsterren bij elkaar in Restaurant Vermeer van het Amsterdamse Barbizon Hotel en verdient hij zijn titel als Meesterkok. Pascal Jalhay is momenteel werkzaam als Executive Chef R & D bij Marfo, grootleverancier van kant-en-klaarmaaltijden aan vliegtuigmaatschappijen en zorginstellingen. Ook daar weet hij meesterlijke kwaliteit op de kaart te zetten. 
 
Paterskerk, Biest 43 Weert, aanvang 18.30 uur
Prijs € 95,- per persoon (diner exclusief wijnen) 
 

Buitengewoon tafelen is een initiatief van: Josseline de Gruijter – Bos & Bart Maes

 

 
Categorie: 
Art-is